Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Πέμπτη, 10 Μαρτίου
  • Οι Πλειάδες βρίσκονται πάνω και στα δεξιά της σελήνης.
  • Κοιτάζοντας προς τον βορειανατολικό ουρανό, η κατσαρόλα της Μεγάλης Άρκτου είναι ψηλά και στέκεται όρθια με το χερούλι προς τα κάτω.

Παρασκευή, 11 Μαρτίου

  • Κάτω και στα αριστερά της σελήνης αυτό το βράδυ είναι ο Λαμπαδίας (Αλντεμπαράν), ένας πορτοκαλί γίγαντας 65 έτη φωτός μακριά. Περίπου τρεις φορές πιο μακριά, πάνω και στα δεξιά της σελήνης λάμπει η φωτεινότερη Αίγα, 42 έτη φωτός μακριά. 

Σάββατο, 12 Μαρτίου

  • Πρώτο τέταρτο της σελήνης στις 1:46 π.μ. της Κυριακής.
  • Περίπου στις 9 το βράδυ, ο Αρκτούρος, αστέρι της άνοιξης, λαμπυρίζει χαμηλά στα ανατολικά βορειοανατολικά. Αργότερα το βράδυ, αφού έχει ανέβει ψηλότερα στον ουρανό, κοιτάξτε τον Στάχυ να ανατέλει κάτω και στα δεξιά του.

Κυριακή, 13 Μαρτίου

  • Το M35 είναι ένα από τα πιο όμορφα σμήνη αστέρων που φαίνονται με τηλεσκόπιο στον ουρανό του χειμώνα. Βρίσκεται κοντά στα πόδια του δίδυμου αδελφού Κάστορα και μπορείτε να το βρείτε εύκολα είτε με μικρό τηλεσκόπιο είτε με κιάλια. Ακόμα και με ένα τηλεσκόπιο 3 ή 4 ιντσών μπορείτε να διακρίνετε δεκάδες σημεία φωτός μέσα από τα οποία ξεχωρίζουν μερικοί πιο φωτεινοί ήλιοι. Το σμήνος καλύπτει περίπου μισή μοίρα στον ουρανό, δηλαδή περίπου όσο και η Πανσέληνος, για αυτό χρειάζεται να κοιτάξετε με ένα προσοφθάλμιο χαμηλής μεγέθυνσης. Κοιτάζοντας επίμονα και χρησιμοποιώντας λίγο την φαντασία σας, θα δείτε ότι σχηματίζονται τόξα και καμπύλες που επεκτείνονται μέσα στο σμήνος. Ίσως να διαπιστώσετε ότι υπάρχει και μια χαρακτηριστική απουσία αστέρων στο κέντρο του σμήνους.


 
ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ


  • Παρατηρείτε τον Ήλιο καθημερινά (με τη χρήση ενός ασφαλούς ηλιακού φίλτρου) αφού σχεδόν πάντοτε αποκαλύπτονται ενδιαφέροντα φαινόμενα στην επιφάνειά του. Ο Ήλιος βγαίνει από ένα ασυνήθιστα μεγάλο ηλιακό ελάχιστο. Η ηλιακή δραστηριότητα επιταχύνεται, με τις ηλιακές κηλίδες και άλλα μαγνητικά φαινόμενα να συμβαίνουν πιο συχνά τώρα. Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: http://www.spaceweather.com/.
Η παραπάνω φωτογραφία του Ήλιου στις 7 Μαρτίου είναι από το Solar Dynamics Observatory της NASA (http://sdo.gsfc.nasa.gov/)

  • Ο Ερμής (μέγεθος περίπου -1,4) βγαίνει πολύ χαμηλά μέσα από το φως του βραδινού λυκόφωτος. Θα τον βρείτε κάτω και στα δεξιά του Δία, την ίδια χρονική στιγμή που θα είστε σε θέση να εντοπίσετε τον Δία. Όσο πιο αργά στην εβδομάδα τόσο το καλύτερο. Ο Ερμής γρήγορα ανεβαίνει όλο και ψηλότερα από μέρα σε μέρα.
  • Η Αφροδίτη, (μέγεθος -4,1 στον Αιγόκερο) λάμπει χαμηλά στα νοτιοανατολικά κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς.
  • Ο Άρης είναι κρυμμένος στο φως του Ήλιου. Θα παραμείνει έτσι για τους επόμενους τρεις μήνες.
  • Ο Δίας (μέγεθος -2,1 στα σύνορα των Ιχθύων με το Κήτος) είναι χαμηλά στα δυτικά νωρίς το βράδυ και δύει μόλις πέσει το σκοτάδι.
  • Ο Κρόνος (μέγεθος +0,5 στην Παρθένο), ανατέλλει περίπου στις 9:00 μ.μ. και  βρίσκεται ψηλά στα νότια περίπου στις 1 το πρωί. Τότε είναι και η καλύτερη ώρα για να τον παρατηρήσετε με τηλεσκόπιο. Μη τον μπερδέψετε με τον Στάχυ, περίπου 10  μοίρες πιο κάτω. Οι δακτύλιοι του Κρόνου έχουν ανοίξει στις 10° από την θέση κάτοψης, στο μεγαλύτερο άνοιγμά τους από το 2007. Κοιτάζοντας με τηλεσκόπιο, η νέα λευκή κηλίδα του Κρόνου έχει γίνει μεγάλη, εύκολα αναγνωρίσιμη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου