Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

Χειμερινό Ηλιοστάσιο και η Γέννηση του Διονύσου (21 Δεκεμβρίου)

Μετά τις 21 Δεκεμβρίου ο Ήλιος αρχίζει και πάλι να ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά και η ημέρα να μεγαλώνει.

Οι ημέρες γύρω από το Χειμερινό Ηλιοστάσιο έχουν μια σπουδαία αστρονομική σημασία.
Στις 21 Δεκεμβρίου ο Ήλιος βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο του, και φαίνεται να στέκεται πάνω στην εκλειπτική σαν να είναι έτοιμος να σταματήσει.
Μένει σταθερός από τις 21 έως τις 24 Δεκεμβρίου, όπου είναι και οι μικρότερες μέρες του χρόνου. Αυτές τις τρεις ημέρες φαίνεται σαν να πεθαίνει.
Τα Ηλιοστάσια και οι Ισημερίες σημειοδοτούν την αρχή κάθε εποχής. Το Χειμερινό Ηλιοστάσιο είναι η αρχή του χειμώνα, μιας σκληρής εποχής για τα άτομα που ζουν στο Βόρειο ημισφαίριο της Γης.
Οι ιερείς διαφόρων θρησκειών έκαναν δεήσεις προς τον Ήλιο για να μην χαθεί οριστικά κάτω από τον ορίζοντα στην προαιώνια πορεία του προς το Νότιο ημισφαίριο.
Μετά τις 21 Δεκεμβρίου ο Ήλιος αρχίζει και πάλι να ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά και η ημέρα να μεγαλώνει. Σταματάει τη κίνηση του προς το νότο και στρέφεται προς βορρά. Οι άνθρωποι σε διάφορα σημεία του πλανήτη πανηγύριζαν που ο ήλιος για μια ακόμα φορά πέρασε από το Χειμερινό Ηλιοστάσιο και ξαναγεννήθηκε.
Ο ‘Ήλιος λατρεύτηκε από του αρχαίους λαούς σαν Θεός, γι αυτό πολλές θρησκείες είχαν τοποθετήσει σε αυτή την περίοδο πολύ πριν από την έλευση του Χριστιανισμού, τη γέννηση των Θεών τους.
Στην αρχαία Ελλάδα στο Χειμερινό Ηλιοστάσιο γιόρταζαν τη γέννηση του Διονύσου, γιου του Δία και της παρθένου Σεμέλης. Τον αποκαλούσαν «σωτήρα» και «θείο βρέφος». Ήταν ο «καλός ποιμένας», οι ιερείς του οποίου κρατούσαν την ποιμενική ράβδο, όπως συνέβαινε και με τον Όσιρη. Τον χειμώνα θρηνούσαν το σκοτωμό του από τους Τιτάνες, αλλά στις 30 Δεκεμβρίου γιόρταζαν την αναγέννηση του.
Οι ιέρειες τότε ανέβαιναν στην κορυφή του ιερού βουνού και κρατώντας ένα βρέφος φώναζαν «ο Διόνυσος ξαναγεννήθηκε».
Ο Ήλιος λατρεύτηκε από τους αρχαίους Έλληνες σαν θεός, μιας που γι αυτούς ο Ήλιος, ήταν ο δημιουργός των εποχών του έτους, και του κύκλου των φαινομένων και των εναλλαγών που σχετίζονται με αυτές , από τη σπορά έως τη βλάστηση και από την ανθοφορία έως τη συγκομιδή.
Τον απεικόνιζαν πάνω σε ένα πύρινο άρμα να ξεκινά κάθε πρωί, να διατρέχει τον ουρανό και να σκορπίζει το φως στη Γη. Τον ταύτιζαν επίσης με το Φοίβο Απόλλωνα, το θεό του Φωτός.
Αναπαριστούσαν την κίνηση του ηλίου με τη ζωή ενός ανθρώπου που γεννιόταν κατά το Χειμερινό Ηλιοστάσιο, και μεγάλωνε βαθμιαία όπως αυξανόταν το φως του ηλίου μέχρι την Εαρινή Ισημερία όπου ή ημέρα εξισώνεται με τη νύχτα. Τότε η Ήλιος νικά το σκοτάδι, συμβολίζοντας με αυτό τον τρόπο την αναγέννηση της φύσης μέσα από τη μήτρα της Γης.
Η γιορτή αυτή πέρασε και στην αρχαία Ρώμη όπου γιόρταζαν τα Σατουρνάλια, προς τιμή του θεού Κρόνου, αλλά και της θεάς Δήμητρας, όπου θυσίαζαν χοίρους για την ευφορία της Γης. Ήταν μια από τις σημαντικότερες γιορτές και ονομαζόταν «η ημέρα του αήττητου ήλιου».
Οι Αιγύπτιοι στις 25 Δεκεμβρίου γιόρταζαν τη γέννηση του θεού- Ήλιου Ρα, Ατόν ή Όσιρη.
Οι Βαβυλώνιοι αποκαλούσαν το θεό Ήλιο, Σαμάχ, Βάαλ, Μαρδουνάκ, ή Νεργκάλ.
Οι Πέρσες λάτρευαν τη γέννηση του Αήττητου ήλιου θεού Μίθρα.
Οι Βραχμάνοι γιόρταζαν τη γέννηση του Βράχμα, και έψαλλαν, «εγέρσου ω βασιλιά του κόσμου, έλα σε μας από τις σκηνές σου»
Σταδιακά τα γενέθλια του θεού Ήλιου μετατράπηκαν σε γενέθλια του Υιού του Θεού, ορολογία που αργότερα χρησιμοποίησαν και οι εκκλησιαστικοί πατέρες
Τα Χριστούγεννα ως ημέρα γέννησης του Ιησού Χριστού καθιερώθηκαν στη Ρώμη από τον Πάπα Ιούλιο τον Α κατά τον 4ο μ.χ αιώνα, μετά από έρευνα που έγινε στα αρχεία της Ρώμης για τη χρονιά της απογραφής του Αυγούστου, και κατόπιν υπολογισμών που έγιναν με βάση τα Ευαγγέλια.
Τα Χριστούγεννα σήμερα εορτάζονται σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο και συμβολίζουν τη νίκη των ζωοποιών δυνάμεων του φωτός πάνω στο φοβερό σκοτάδι.
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Γερμανικό εγχειρίδιο πολέμου (Α απόσπασμα)



ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΨΗΛΑ

θεωρούνε ταπεινό να μιλάς για το φαί.

Ο λόγος; έχουνε κι όλας φάει.



Οι ταπεινοί αφήνουνε τον κόσμο

χωρίς να 'χουνε δοκιμάσει

κρέας της προκοπής.



Πως ν' αναρωτηθούν πουθ΄ έρχονται

και που πηγαίνουν; Είναι,

τα όμορφα δειλινά,

τόσο αποκαμωμένοι.



Το βουνό και την πλατιά τη θάλασσα

δε τα 'χουνε ακόμα δει

όταν σημαίνει η ώρα τους.



Αν δε νοιαστούν οι ταπεινοί

γι αυτό που είναι ταπεινό

ποτέ δε θα υψωθούν.



ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΨΩΜΙ.

Οι έμποροι φωνάζουν γι αγορές.

Οι άνεργοι πεινούσαν. Τώρα

πεινάνε κι όσοι εργάζονται.

Τα χέρια που ήταν σταυρωμένα, σαλεύουν πάλι:

Φτιάχνουν οβίδες.



ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΡΠΑΝΕ ΤΟ ΦΑΙ ΑΠ' ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

κηρύττουν τη λιτότητα.

Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσίματα

ζητάν θυσίες.

Οι χορτάτοι μιλάν στους πεινασμένους

για τις μεγάλες εποχές που θα 'ρθουν.

Αυτοί που τη χώρα σέρνουνε στην άβυσσο



Μ. Μπρεχτ 

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

ΞΑΝΑ Η ΖΩΗ

Υπάρχουν τόσα σβησίματα

Και διαγραφές κι αμφιβολίες και μουντζούρες

Που δεν είναι πια αξιόπιστο το κείμενο ,


Που δεν ξέρεις αν η τελεία του είναι τελεία . 

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

μάθημα ζωής

Ένας καθηγητής φιλοσοφίας, την ώρα του μαθήματος, άνοιξε το συρτάρι στο γραφείο του, πήρε κάποια αντικείμενα που βρίσκονταν στο εσωτερικό του και τα τοποθέτησε πάνω στο γραφείο.

Ένα από αυτά τα αντικείμενα ήταν ένα άδειο βάζο. Στη συνέχεια πήρε μερικά μπαλάκια του γκολφ και τα έβαλε μέσα στο βάζο μέχρι που το γέμισε εντελώς. Κοίταξε τα παιδιά στην τάξη του και τους ρώτησε αν συμφωνούν ότι το βάζο είναι εντελώς γεμάτο. Όλοι οι μαθητές συμφώνησαν. Ναι, το βάζο ήταν πράγματι γεμάτο.

Ο καθηγητής στη συνέχεια πήρε ένα κουτί με μικρά βότσαλα και τα έριξε στο βάζο, ανάμεσα από τις μπάλες του γκολφ μέχρι να μην υπάρχουν πλέον κενά σημεία. Γύρισε προς τους μαθητές του και τους έκανε την ίδια ερώτηση. Είναι το βάζο γεμάτο; Η απάντηση τους ήταν η γνωστή. Ναι, τώρα το βάζο είναι τελείως γεμάτο.

Στη συνέχεια ο καθηγητής σήκωσε ένα μικρό σακουλάκι με άμμο και έχυσε το περιεχόμενο του στα κενά σημεία ανάμεσα στις μπάλες του γκολφ και στα βότσαλα. Έκανε στους εμβρόντητους μαθητές του, την ίδια πάλι ερώτηση και φυσικά είσπραξε την αναμενόμενη απάντηση. Ναι, τώρα το βάζο είναι πλέον εντελώς γεμάτο.

Ο καθηγητής δεν σταμάτησε όμως εδώ. Έσκυψε και έβγαλε δύο μπύρες κάτω από το γραφείο του και έριξε το περιεχόμενο τους μέσα στο βάζο. Οι μαθητές του άρχισαν να γελούν με την πράξη του και να αναρωτιούνται τι θέλει να τους πει με αυτό το τρόπο.

Ο καθηγητής περίμενε λίγο μέχρι να ησυχάσουν όλοι και τους είπε:



«Αυτό το βάζο αντιπροσωπεύει τη ζωή σας. Οι μπάλες του γκολφ αντιπροσωπεύουν τα πιο σημαντικά πράγματα σε αυτή. Την οικογένεια σας, τα παιδιά σας, την υγεία σας, τους φίλους σας και τα πάθη σας. Αν όλα τα άλλα χαθούν και σας μείνουν μόνο αυτά, η ζωή σας θα εξακολουθήσει να είναι πλήρης.

Τα χαλίκια αντιπροσωπεύουν τα αλλά πράγματα στη ζωή σας που έχουν σημασία, τη δουλειά σας, το σπίτι σας και το αυτοκίνητο σας. Η άμμος είναι όλα τα υπόλοιπα. Τα πιο μικρά και τα πιο ασήμαντα. Αν ρίξετε την άμμο πρώτα στο βάζο δεν θα μείνει χώρος ούτε για τα βότσαλα αλλά ούτε και για τις μπάλες του γκολφ.

Το ίδιο ισχύει και στη ζωή. Εάν ξοδεύετε όλο το χρόνο και την ενέργειά σας στα πιο ασήμαντα πράγματα, ποτέ δεν θα έχετε χώρο για τα πράγματα που αξίζουν πραγματικά. Δώστε λοιπόν προσοχή στα σημαντικά πράγματα στη ζωή σας.

Απολαύστε το χρόνο με την οικογένεια σας. Πηγαίνετε να δειπνήσετε με τη σύζυγο σας. Παίξτε παιχνίδια με τα παιδιά σας. Πάντα θα υπάρχει χρόνος για να καθαρίσετε το σπίτι ή να αγοράσετε πράγματα στον εαυτό σας.

Προσέξτε πρώτα από όλα τις μπάλες του γκολφ που πραγματικά έχουν σημασία. Τα υπόλοιπα είναι απλά.. άμμος.»

Τότε χτύπησε το κουδούνι και οι μαθητές σηκώθηκαν να βγουν από την αίθουσα. Πριν φύγουν όλοι ένας που κάθονταν στο βάθος της αίθουσας φώναξε στον καθηγητή: «Ναι, αλλά ποτέ δεν μας είπατε τι αντιπροσωπεύει η μπίρα!»

Ο καθηγητής χαμογέλασε και του είπε: «Είμαι χαρούμενος που με ρώτησες. Τι αντιπροσωπεύει η μπύρα; Δεν έχει σημασία πόσο γεμάτη νομίζετε πως είναι η ζωή σας. Πάντα θα υπάρχει χώρος για μια μπύρα με έναν πολύ καλό σας φίλο»


Το διαβάσαμε από το: Ένας καθηγητής μπαίνει στην τάξη και δίνει στους μαθητές του ένα μάθημα ζωής που δεν θα ξεχάσουν ποτέ http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2014/10/blog-post_452.html#ixzz3FqblQheC

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Η ΣΚΙΑ

Τι θέλει να μας θυμίζει αυτή η σκιά

Που πέφτει πίσω μας , μπροστά μας ,

στο ένα πλάι , στο άλλο ,


Κάθε που θα ξανοιχτούμε λιγάκι στο φως ;


Κώστας Μόντης

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Tο ΔΝΤ των φτωχών

Όταν το 2001 ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs Τζιμ Ο’νιλ, χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το ακρωνύμιο BRIC, για να περιγράψει τις αναδυόμενες οικονομίες της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας και της Κίνας, δεν μπορούσε μάλλον να φανταστεί ότι σε λιγότερο από δυο δεκαετίες η πρόβλεψή του για μετατόπιση της οικονομικής κυριαρχίας του πλανήτη προς τις συγκεκριμένες χώρες θα άρχιζε να παίρνει σάρκα και οστά. Από το 2010, όμως, όταν οι ηγέτες αυτών των χωρών πραγματοποίησαν την πρώτη τους διεθνή διάσκεψη (προσκαλώντας μάλιστα και τη Νότια Αφρική) η προφητεία του Αμερικανού τραπεζίτη άρχισε να τρομάζει τους ιθύνοντες της αμερικανικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας. Τα χαμόγελα πάγωσαν οριστικά όταν συνειδητοποίησαν ότι οι «μεγάλοι φτωχοί» του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος είναι θεωρητικά σε θέση να δημιουργήσουν το δικό τους διεθνές νομισματικό ταμείο και μια νέα παγκόσμια τράπεζα, με την οποία θα αμφισβητήσουν την αρχιτεκτονική του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, όπως αυτή καθορίστηκε από τους νικητές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. «Θα έχει πολύ μεγάλη σημασία αν ανακοινώσουν μια τράπεζα των BRICS» έλεγε ο νονός του εγχειρήματος, Τζιμ Ο’νιλ, συμπληρώνοντας ότι «αν μη τι άλλο θα αποδείξουν ότι μπορούν να λειτουργήσουν σαν μια ενιαία πολιτική ομάδα».
Το σχέδιο, που συζητούνταν εδώ και αρκετά χρόνια, άρχισε να κάνει τα πρώτα του δειλά βήματα κατά τη διάρκεια της ετήσιας διάσκεψης των ηγετών των BRICS που φέτος πραγματοποιήθηκε στην πόλη Ντουρμπάν της Νότιας Αφρικής. Η πρώτη κίνηση ήταν η ιδέα δημιουργίας μια τράπεζας ανάπτυξης, η οποία θα λειτουργεί στο πρότυπο της παγκόσμιας τράπεζας με μια μικρή αλλά καθοριστική διαφορά: Από τις μέχρι στιγμής διαρροές προκύπτει ότι τα αναπτυξιακά δάνεια που θα χορηγεί η τράπεζα δεν θα κατευθύνονται στο εσωτερικό των BRICS αλλά σε έργα υποδομής σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Η κίνα, λόγου χάρη, θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα σχετικά κεφάλαια για να ενισχύσει την οικονομική της διείσδυση στην Αφρική – αμφισβητώντας την οικονομική αλλά και γεωπολιτική κυριαρχία της Ουάσινγκτον και του Παρισιού στην περιοχή.
Μέχρι σήμερα τα δάνεια της Παγκόσμιας Τράπεζας χορηγούνταν με την ανομολόγητη συμφωνία ότι τα αναπτυξιακά έργα θα πραγματοποιούνταν από πολυεθνικές που είχαν την έδρα τους στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Υπό αυτή την έννοια αποτελούσαν μια συνέχεια του σχεδίου Μάρσαλ, που εξασφάλισε την πρωτοκαθεδρία των αμερικανικών κατασκευαστικών στην ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης από τον πόλεμο Ευρώπης. Η δημιουργία μιας νέας παγκόσμιας τράπεζας όμως υπόσχεται να προσφέρει έργα δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κατασκευαστικές και άλλες εταιρείες που μέχρι σήμερα έμεναν εν πολλοίς αποκλεισμένες από ολόκληρες περιοχές του πλανήτη. Μια τέτοια ανατροπή όμως στους οικονομικούς όρους του παιχνιδιού μπορεί θεωρητικά να μετουσιωθεί πολύ σύντομα και σε γεωπολιτική κυριαρχία στις χώρες που θα πραγματοποιούνται τα νέα έργα υποδομής από τα BRICS.
Παράλληλα με τη δημιουργία μιας νέας παγκόσμιας τράπεζας αποφασίστηκε ήδη και η δημιουργία ενός κοινού αποθεματικού ταμείου συναλλάγματος, το οποίο τα κράτη μέλη θα μπορούν να χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια νομισματικών κρίσεων για να εξισορροπούν το ισοζύγιο πληρωμών τους. Το ταμείο θα ξεκινήσει με αποθεματικό 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί τα αμέσως επόμενα χρόνια. Αν και το ποσό αυτό απέχει αισθητά από τα 369.52 δισεκατομμύρια δολάρια, που έχει στη διάθεσή του το ΔΝΤ, μπορεί να αποδειχθεί περισσότερο από επαρκές δεδομένου ότι αναλογεί σε πέντε χώρες ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καλύπτει τις «ανάγκες» 188 χωρών.
Η δυνατότητα των πέντε αναπτυσσόμενων χωρών να έχουν πρόσβαση σε ένα τέτοιο αποθεματικό μπορεί να αποτελέσει ένα πανίσχυρο όπλο σε έναν επερχόμενο οικονομικό πόλεμο. Το υπουργείο οικονομικών της Βραζιλίας έχει ήδη προειδοποιήσει για μια νομισματική σύγκρουση, η οποία θα μπορούσε να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή αν οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της ΕΕ συνεχίσουν την πολιτική των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων η οποία προκαλεί σημαντικές στρεβλώσεις στην αξία των νομισμάτων χωρών όπως η Βραζιλία και η Τουρκία. Στην προσπάθειά τους να κρατήσουν χαμηλά την αξία των νομισμάτων τους, προκειμένου να διασώσουν τον εξαγωγικό τους τομέα, αρκετές οικονομίες αναπτυσσόμενων χωρών εισέρχονται σε πορεία σύγκρουσης με την ακολουθούμενη πολιτική στις σημερινές μητροπόλεις του καπιταλιστικού συστήματος. Η ύπαρξη του κοινού ταμείου θα δίνει τη δυνατότητα στις συγκεκριμένες οικονομίες όχι μόνο να επιβιώνουν από τη μαζική φυγή κεφαλαίου που μπορεί να προκαλεί η χαλαρή νομισματική πολιτική των ΗΠΑ αλλά και να συντηρούνται σε περιπτώσεις σημαντικών υποτιμήσεων των εθνικών τους νομισμάτων. Υπό μια έννοια δηλαδή το ταμείο θα προσφέρει όλα όσα θα έπρεπε να παρέχει και η ΕΚΤ στις χώρες μέλη της ευρωζώνης εάν δεν είχε μετατραπεί σε ένα εργαλείο για την επιβολή της οικονομικής κυριαρχίας του Βερολίνου.
Ισχύς εν τη ενώσει
Αθροιστικά τα BRICS, τα οποία εκπροσωπούν περίπου το 43% του παγκόσμιου πληθυσμού, κατέχουν ήδη συναλλαγματικά αποθέματα ύψους 4.4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Παρά την ολοένα αυξανόμενη οικονομική τους δύναμη όμως, παρακολουθούν εδώ και δεκαετίες την Ουάσινγκτον και την ΕΕ να μοιράζονται μεταξύ τους την ηγεσία του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπως ακριβώς προέβλεπε η άτυπη συμφωνία του 1944 – σε μια εποχή δηλαδή που οι οικονομίες τις ΗΠΑ και της Ευρώπης είχαν την απόλυτη κυριαρχία στο στρατόπεδο των καπιταλιστικών χωρών. Συγκεκριμένα οι ΗΠΑ αρνούνται πεισματικά από το 2010 να υπογράψουν συμφωνία η οποία θα δώσει μεγαλύτερο δικαίωμα λόγου στις αναπτυσσόμενες οικονομίες εντός του ΔΝΤ ενώ παράλληλα επέβαλαν ως πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας τον Αμερικανό, Τζιμ Γιονγκ Κιμ, αγνοώντας τις προτάσεις των ηγετών των BRICKS που έριχναν το βάρος τους στις υποψηφιότητες της Νιγηρίας και της Κολομβίας.
Εβδομήντα χρόνια κυριαρχίας
Το διεθνές νομισματικό ταμείο, ήδη από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του, λειτούργησε σαν ένας δείκτης της παγκόσμιας κυριαρχίας των ΗΠΑ. Γεννημένο στις στάχτες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου από τις συνθήκες του Μπρέτον Γούντς ανέλαβε αρχικά να εξασφαλίζει τη νομισματική σταθερότητα, πάνω στην οποία στηριζόταν η κυριαρχία του δολαρίου ως παγκόσμιου νομίσματος της νέας οικονομικής αρχιτεκτονικής του πλανήτη. Από τη δεκαετία του ’70, με την κατάρρευση των συμφωνιών του Μπρέτον Γουντς και την κυριαρχία στο εσωτερικό του της νεοφιλελεύθερης σχολής του Σικάγου, το ΔΝΤ αρχίζει να λειτουργεί σαν χωροφύλακας των μεγάλων τραπεζών της Δύσης και κυρίως των ΗΠΑ απέναντι στις υπερχρεωμένες χώρες του Τρίτου Κόσμου. Η κυριαρχία της Ουάσινγκτον στο εσωτερικό του ήταν πάντα δεδομένη, σχεδόν όσο αναμφισβήτητη ήταν και η πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ στο εσωτερικό της βορειοατλαντικής συμμαχίας. Σε γενικές γραμμές πάντως και παρά τις επιμέρους οικονομικές διαφορές με τη Γηραιά Ήπειρο, το ΔΝΤ εξυπηρετούσε ταυτόχρονα και τα συμφέροντα ευρωπαϊκών τραπεζών, όπως αποδείχθηκε άλλωστε και από την απόφαση του Βερολίνου να καλέσει το Ταμείο να λάβει δράση και στο εσωτερικό της ΕΕ.
Καθώς λοιπόν συμπληρώνονται επτά δεκαετίες από τις συμφωνίες του Μπρέτον Γουντς, που γέννησαν το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα στη σκιά του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου οι εξελίξεις ίσως σηματοδοτούν την απαρχή μιας νέας σύγκρουσης, η οποία δεν θα πραγματοποιηθεί με συμβατικά και πυρηνικά όπλα αλλά με… νομισματικά.
Άρης Χατζηστεφάνου
ΕΠΙΚΑΙΡΑ Απρίλιος 2014

Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

ΠΑΡΕΛΑΣΗ

Δεν μπορέσαμε να αποφύγουμε την παρέλαση ,

μας  περικύκλωσε και μας παράσυρε το πλήθος.

Μα δεν είχαμε εμείς νεύρα για να παρελάσουμε ,

δεν είχαμε σκοπούς ,

και παραμείναμε ετεροκίνητοι και αναφομοίωτοι


σαν κορμοί δέντρων που παίρνει το ποτάμι .

 Κώστας Μόντης

Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

10 είδη ανθρώπων

"Υπάρχουν 10 είδη ανθρώπων. Αυτοί που καταλαβαίνουν το δυαδικό σύστημα,κι αυτοί που δεν το καταλαβαίνουν"

Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑΣ



ΛΕΥΙΤΙΚΟΝ 

Λευ. 12,2         Γυνή έγκυος, εάν γεννήση άρρεν, θα είναι ακάθαρτος επί επτά ημέρας· όσας ημέρας είναι ακάθαρτος και κατά την έμμηνον ρύσιν της.
Λευ. 12,3      Κατά την ογδόην ημέραν από της γεννήσεως θα γίνη η περιτομή της ακροβυστίας του τέκνου της.
Λευ. 12,4      Τριάκοντα τρεις ημέρας θα παραμείνη ακόμη αυτή ακάθαρτος λόγω του ακαθάρτου αίματός της. Κανέν άγιον δεν θα εγγίζη αυτή και στον ναόν δεν θα εισέρχεται, μέχρις ότου συμπληρωθούν αι σαράντα ημέραι της καθάρσεώς της.
Λευ. 12,5       Εάν δε γεννήση θήλυ, θα είναι επί δεκατέσσαρας ημέρας ακάθαρτος όπως ακάθαρτος είναι κατά την έμμηνον ρύσιν. Θα παραμείνη δε ακόμη ακάθαρτος, λόγω του ακαθάρτου αίματός της, επί εξήκοντα εξ ημέρας.
Λευ. 12,6         Οταν δε συμπληρωθούν αι ημέραι, αι οποίαι απαιτούνται προς καθαρισμόν της δια τον υιόν η την θυγατέρα που απέκτησε, θα προσφέρη εις την θύραν της Σκηνής του Μαρτυρίου προς τον ιερέα αρνί ενός έτους, χωρίς κανένα σωματικόν ελάττωμα, προς ολοκαύτωσιν και ένα νεοσσόν περιστεράς η μίαν τρυγόνα, θυσίαν περί αμαρτίας.
Λευ. 12,7       Ο ιερεύς θα προσφέρη αυτά θυσίαν ενώπιον του Κυρίου, θα εξιλεώση αυτήν και θα την καθαρίση από την ακαθαρσίαν του ρεύσαντος αίματός της. Αυτός είναι ο νόμος δια την κάθαρσιν της γυναικός, που γεννά άρρεν η θήλυ.
Λευ. 12,8      Εάν όμως δεν έχηι αυτή την οικονομικήν ευχέρειαν να προσφέρη αμνόν, θα λάβη δύο τρυγόνας η δύο νεοσσούς περιστερών, την μίαν εις ολοκαύτωσιν και την άλλην ως θυσίαν περί αμαρτίας, και ο ιερεύς θα προσφέρη την εξιλεωτικήν αυτήν θυσίαν και ούτω θα τελεσθή ο νόμος περί καθάρσεώς της”.

Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Για όσους αντιλαμβάνονται τα Πάσχατα αλλιώς .

Θα με δικάσει ο κούκος και τ’ αηδόνι

Μα στην Αγιάσο σταυρουδάκι μου χρυσό

Τις νύχτες που θα πέφτει άσπρο χιόνι

Οι Τσέτες θα κρεμάνε το Χριστό


Στον ουρανό που κάναμε ταβάνι

Δε βλέπουμε τις νύχτες ξαστεριά

Κουρσάροι, Φράγκοι, Βενετσιάνοι

Μας πούλησαν για γρόσια και φλουριά


Στην Τροία μεγαλώνουνε τα στάχυα

Και στην Αγιάσο σε μιαν έρμη εκκλησιά

Ζωγράφισε ο Θεόφιλος με αίμα

Το χάρο να φοράει θαλασσιά


Δημήτρης Λάγιος & Μιχάλης Μπουρμπούλης








Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Πότε θα διδαχθούν τα παιδιά την αλήθεια για το 21; Νίκος Δήμου

Δεν ξέρω αν θα γίνει ποτέ αυτό – σίγουρα όχι σύντομα. Σήμερα πάντως ένα βιβλίο που θα έγραφε τα αληθινά συμβάντα του 21 θα καιγότανε στην πυρά και ένας καθηγητής που θα το δίδασκε, θα έχανε τη δουλειά του.
Ας πούμε μερικές ιστορικά εξακριβωμένες αλήθειες:
Η επανάσταση ξεκίνησε όχι από τους ηρωικούς αρματολούς και κλέφτες (αντίθετα αυτοί και μέσα στον Αγώνα πολεμούσαν σαν μισθοφόροι για αμοιβή και λάφυρα) αλλά από φιλήσυχους αστούς εμπόρους που ζούσαν έξω από την Ελλάδα. Το κίνημα άρχισε από αστούς αλλά το αγκάλιασε ο λαός. Όμως, όπως γράφει ο Σκαρίμπας: «Το Πατριαρχείο το αφόρισε.  Οι Πρόκριτοι και οι Ιεράρχες το χλεύασαν. Ο Καποδίστριας του γύρισε τις πλάτες. Ο Κοραής μας το μυκτήρισε». Η αρχή ήταν πολύ δύσκολη και το τέλος ολέθριο.
Η Εκκλησία όχι μόνο δεν πρωτοστάτησε στον Αγώνα αλλά τον πολέμησε με κάθε τρόπο. Αφόρισε τον Ρήγα Φεραίο, εναντιώθηκε στις «σατανικές» απόψεις για ελευθερία, ισότητα και δημοκρατία που έρχονταν από την Δύση και τελικά αφόρισε και την ίδια την επανάσταση. Φυσικά κανείς δεν ήταν στην Αγία Λαύρα στις 25 Μαρτίου και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός όχι μόνο δεν σήκωσε το λάβαρο (που φτιάχτηκε μετά από 50 χρόνια) αλλά έβριζε τον επαναστάτη Παπαφλέσσα ως «εξωλέστατον».
Η επανάσταση του 21 απέτυχε ολοκληρωτικά. Μετά την εισβολή του Ιμπραήμ δεν είχε μείνει ούτε μία επαναστατική εστία. Ελευθερωθήκαμε μόνο χάρη στην απόφαση των Μεγάλων Δυνάμεων – και την δράση τους στην ναυμαχία του Ναβαρίνου. (Ήταν η πρώτη – και η καλύτερη –«ανθρωπιστική επέμβαση» της ιστορίας).
Η επανάσταση απέτυχε επειδή οι Έλληνες πολεμούσαν περισσότερο μεταξύ τους, παρά με τους Τούρκους. Ο – ήδη τόσο απών – Κωστής Παπαγιώργης, την είχε χαρακτηρίσει:«πανεθνικό εμφύλιο, ο οποίος κατ’ ευφημισμόν βαπτίσθηκε επανάσταση από τους ιδεολόγους ιστορικούς».
Στην Επανάσταση έγιναν πράξεις θηριωδίας εκ μέρους των Ελλήνων. Στην κατάληψη της Τριπολιτσάς σφάχτηκαν πάνω από 30.000 άμαχοι – ανάμεσά τους πολλοί Εβραίοι που ήταν αμέτοχοι στον αγώνα. Λόγος: το πλιάτσικο. Λέει ο Κολοκοτρώνης στα Απομνημονεύματα: «το ασκέρι όπου ήταν μέσα, το ελληνικό, έκοβε κι σκότωνε από Παρασκευή ως Κυριακή, γυναίκες παιδιά και άντρες, 32000, μία ώρα ολόγυρα της Τριπολιτσάς». (Αντίθετα οι Τουρκαλβανοί υπερασπιστές της πόλης έφυγαν αλώβητοι μετά από συμφωνία. Που σημαίνει ότι ο Κολοκοτρώνης είχε τον έλεγχο του στρατού του και άρα επέτρεψε τη εθνοκάθαρση).
Και όσοι δεν συμπαθούν τους Αλβανούς θα έπρεπε να ξέρουνπως μερικοί από τους πιο γενναίους οπλαρχηγούς και καπεταναίους μας ήταν Αρβανίτες που δεν μιλούσαν καν τα ελληνικά. Κι όταν ο Μαυροκορδάτος έβγαλε λόγο στα πληρώματα του Ελληνικού στόλου χρειάστηκε μεταφραστή γιατί δεν κατάλαβαν λέξη (το γράφει ο Παπαρρηγόπουλος).
Θα έχουμε ωριμάσει ως έθνος, όταν τα σχολικά μας βιβλία συμπεριλάβουν αυτές (και άλλες) δύσκολες αλήθειες. Όταν θα πάψουν να αποσιωπούν ή να μυθολογούν. Έτσι θα πραγματώσουμε το Σολωμικό ρήμα,  που ταυτίζει το αληθές με το εθνικό.
ένα άρθρο των πρωταγωνιστών

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΣΟΠΕΝΑΟΥΕΡ (2)




Το ταλέντο είναι σαν τον σκοπευτή που κτυπάει έναν στόχο , τον 

οποίο  οι άλλοι δεν μπορούν να πετύχουν .

 Η μεγαλοφυΐα είναι σαν τον σκοπευτή που κτυπάει έναν στόχο , 

τον οποίο οι άλλοι δεν μπορούν καν να δουν .



Συγγραφέας: YALOM IRVIN/ΓΙΑΛΟΜ ΙΡΒΙΝ

Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Εμμανουήλ Ροΐδης


Εμμανουήλ Ροΐδης
(1836 – 1904)

Ως οι Ινδοί εις φυλάς, ούτω και οι Έλληνες διαιρούνται εις τρεις τοιαύτας:
α) Εις συμπολιτευομένους, ήτοι έχοντας κοχλιάριον, οίτινες βυθίζωσιν τούτο εις την χύτραν τού προϋπολογισμού.
β) Εις αντιπολιτευομένους, ήτοι μη έχοντας κοχλιάριον, οίτινες ζητούν παντί τρόπω να λάβωσιν τοιούτον.
γ) Εις εργαζομένους, ήτοι μή έχοντας κοχλιάριον ούτε ζητούντας τοιούτον, αλλά είναι επιφορτισμένοι να γεμίζωσι την χύτραν διά τού ιδρώτος των.

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Η θάλασσα είναι πάντα εκεί !



Τι θα πει έχει κύμα ,


τι θα πει κάνει κρύο ,


τι θα πει είναι νύχτα ;


Η θάλασσα είναι πάντα εκεί ! 


Χωρίς περιορισμούς .


Εσύ αποφασίζεις αν θα μπεις 


ή αν θα απλώσεις σε ένα βράχο και να την κοιτάς 


ή αν θα πας να κλειστείς στο σπίτι .


Ούτε η πισίνα είναι λύση.