Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Και οι πυξίδες τρελάθηκαν!

Στα… πόδια φαίνεται ότι το ‘βαλε ο βόρειος μαγνητικός πόλος της Γης. Από τον Καναδά όπου βρίσκεται, άρχισε να κινείται προς τη Ρωσία µε ταχύτητα 60 χλµ. τον χρόνο.

Το γεγονός αυτό, µόνο συνηθισμένο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, τουλάχιστον τα τελευταία 200 χρόνια. Και οι επιστήμονες ανησυχούν για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί, όχι µόνο για την ασφάλεια των μεταφορών αλλά και για τις μεταναστευτικές οδούς που ακολουθούν εκατομμύρια αποδημητικά πουλιά.

Ο βόρειος μαγνητικός πόλος είναι διαφορετικός από τον πραγματικό Βόρειο Πόλο του πλανήτη µας, που αποτελεί το ένα άκρο του νοητού κάθετου άξονα γύρω από τον οποίο περιστρέφεται η Γη.

Ο μαγνητικός πόλος μετακινείται εξαιτίας των αλλαγών που συμβαίνουν στον ρευστό πυρήνα της Γης, ο οποίος περιέχει σίδηρο σε υγρή κατάσταση.

Τον τελευταίο καιρό, ο μαγνητικός πόλος μετακινείται προς τη Σιβηρία µε αυξημένη ταχύτητα. Επειδή μάλιστα η ταχύτητα είναι ιδιαίτερα μεγάλη, ορισμένοι ειδικοί υποπτεύονται μήπως ο πόλος μεταπέσει προς τα νότια (αντιστραφεί, µε άλλα λόγια) και οι πυξίδες αντί για βόρεια δείχνουν νότια. Κάτι τέτοιο, είναι η αλήθεια, συμβαίνει τρεις έως επτά φορές κάθε μερικά εκατομμύρια  χρόνια.

Ο γεωφυσικός Τζέφρι Λοβ από τη Γεωλογική Εταιρεία των ΗΠΑ ανέφερε στο «Discovery News» ότι «το μαγνητικό πεδίο της Γης αλλάζει στο πέρασµα του καιρού και απ’ όσο γνωρίζουμε μέχρι τώρα, τέτοιες αλλαγές έχουν συµβεί στο παρελθόν».

Ήδη τα πρώτα προβλήµατα από την τάση... φυγής του μαγνητικού πόλου άρχισαν να εµφανίζονται. Στο διεθνές αεροδρόµιο Τάµπα της Φλόριντας, οι υπεύθυνοι χρειάστηκαν έναν µήνα για να επαναπροσδιορίσουν το στίγµα των τριών διαδρόµων προσγείωσης - απογείωσης αεροσκαφών, οι οποίοι αναγνωρίζονται από αριθµούς που αντιστοιχούν σε µοίρες στις πυξίδες.

Εκτός από τα αεροδρόµια, το µαγνητικό πεδίο της Γης αξιοποιούν πουλιά και θαλάσσια ζώα για να µεταναστεύουν σε µακρινές περιοχές. Αν ο πόλος αλλάξει θέση, κανείς δεν ξέρει πώς θα συµπεριφερθούν.

το ΚΑΚΟ ξεκίνησε το 1904. Μέχρι τότε, τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν ότι ο µαγνητικός πόλος δεν είχε διάθεση να µετακινηθεί. Εκείνη όµως τη χρονιά άρχισε να µετακινείται βορειοανατολικά µε ταχύτητα περίπου 15χιλιοµέτρων τον χρόνο. Και το 1989άρχισε να επιταχύνει. Γεγονός πάντως είναι ότι κανείς δεν ξέρει τι έχουµε να πάθουµε αν η αντιστροφή συµβεί. Η τελευταία φορά που συνέβη ήταν πριν από 780.000 χρόνια.


Οι μεταβολές στα µαγνητικά πεδία επηρεάζουν τα αποδηµητικά πουλιά

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΡΙΚΚΗΣ

2 σχόλια:

  1. εν είμαστεν τίποτε...

    τα πουλιά γιατί δεν διαμαρτύρονται, δεν κατάλαβα. ο Θεός τι κάμνει; έφτασεν το τέλος του κόσμου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με τόσες αμαρτίες που κάμνετε ο θεός εν πιστεύκω να βοηθήσει, παρόλον ότι αγαπά μας ούλλους .
    Εν για το καλόν μας όμως που τα κάμνει ουλλα....

    Εσυγχύστηκα τωρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή