Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011



ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
  •                      

  • Παρατηρείτε τον Ήλιο καθημερινά (με τη χρήση ενός ασφαλούς ηλιακού φίλτρου) αφού σχεδόν πάντοτε αποκαλύπτονται ενδιαφέροντα φαινόμενα στην επιφάνειά του. Ο Ήλιος βγαίνει από ένα ασυνήθιστα μεγάλο ηλιακό ελάχιστο. Η ηλιακή δραστηριότητα επιταχύνεται, με τις ηλιακές κηλίδες και άλλα μαγνητικά φαινόμενα να συμβαίνουν πιο συχνά τώρα.

  • Ο Ερμής, ο Άρης και ο Ποσειδώνας έχουν κρυφθεί στο φως του ήλιου.

  • Η Αφροδίτη, (μέγεθος -4,2, στον Τοξότη) λάμπει στα νοτιοανατολικά πριν και κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς.

  • Ο Δίας (μέγεθος -2,1, στα σύνορα των Ιχθύων με το Κήτος) λάμπει στα δυτικά νοτιοδυτικά νωρίς το βράδυ. Δύει περίπου στις 9:00 μ.μ. Με τηλεσκόπιο, η φαινόμενη διάμετρός του έχει μειωθεί στα 35 δευτερόλεπτα του τόξου. Η νότια ισημερινή ζώνη του πλανήτη συνεχίζει να ανασχηματίζεται, με σκούρα σημάδια να εμφανίζονται στα ανατολικά και στα δυτικά. Παρατηρήστε τη νέα κηλίδα που ανακαλύφθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στον Δία. Περνάει από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη 3 ώρες και 40 λεπτά μετά την διέλευση της Μεγάλης Ερυθράς Κηλίδας.

  • Ο Κρόνος (μέγεθος +0,6, στην Παρθένο), ανατέλλει περίπου στις 10:00 μ.μ. και  βρίσκεται ψηλά στα νότια πριν το λυκαυγές. Τότε είναι και η καλύτερη ώρα για να τον παρατηρήσετε με τηλεσκόπιο. Μη τον μπερδέψετε με τον Στάχυ, περίπου 8 με 9  μοίρες πιο κάτω. Οι δακτύλιοι του Κρόνου έχουν ανοίξει στις 10° από την θέση κάτοψης, στο μεγαλύτερο άνοιγμά τους από το 2007. Κοιτάζοντας με τηλεσκόπιο, η νέα λευκή κηλίδα του Κρόνου έχει γίνει μεγάλη, εύκολα αναγνωρίσιμη! Ο Ουρανός (μέγεθος 5,9 στους Ιχθείς) είναι τώρα 6° δυτικά του Δία (κάτω δεξιά) και απομακρύνεται απ’ αυτόν.
                             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου