Κυριακή 11 Ιουλίου 2021

ΚΑΝΤ 2

 Όποιος επιλέγει τον ηθικό νόμο ως επαρκές κίνητρο για τις πράξεις του, λέει ο Καντ, 

είναι άξιος να γίνει ευδαίμων. 

Θα γίνει ευδαίμων; Δεν ξέρω, δεν απαντώ – και δεν με νοιάζει  κιόλας.

 Αντίθετα, αν κάποιος υπακούει στον ηθικό νόμο για να γίνει ευτυχισμένος (αν

δηλαδή το βασικό του κίνητρο είναι η ικανοποίηση του εγωισμού του), 

τότε ψευδώς λέει ότι υπακούει στον ηθικό νόμο.

 Έχει ένα ιδιοτελές κίνητρο, είναι ετερόνομος, δεν είναι

πραγματικά αυτόνομος.

4 σχόλια:

  1. Ούλλα όσα κάμνουμεν οδηγούν σε κάποιου είδους εξυπηρέτησην των συμφερόντων μας, είτε τούτα εν υλικά είτε εν άϋλα, είτε είναι άμεσα είτε είναι έμμεσα. Ο άθρωπος που συνειδητά κάμνει επιλογές που μόνον ζημιάν του επιφέρουν τζ̆αι κανέναν όφελος, εν μαζοχιστής. Το δε αποτέλεσμαν των επιλογών μας μπορεί παράλληλα να επιφέρει οφέλη τζ̆αι σε άλλους, τζ̆αι τούτον μπορεί να θεωρηθεί "αλτρουϊστικόν". Αλλά εν μπορεί να αρκέφκουν οι επιλογές μας να που τα έξω προς τα μέσα, αφού πολλές φορές το όφελος των άλλων εν μας αποφέρει κανέναν προσωπικόν όφελος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό που έμαθα φέτος από κάποια μαθήματα στη φιλοσοφία είναι ότι η ηθική για παράδειγμα ή οι νόμοι είναι κάποια στοιχεία που τοποθετούνται στην εξίσωση τη δεδομένη χρονική στιγμή. Διαφορετικές οπτικές γωνιές για να δεις και να μεταφράσεις πράγματα και καταστάσεις. Κι εγώ πιστεύω στο ότι ξεκινά κάτι από μέσα μας γιατί μετά δεν υπάρχει το κίνητρο και η ενέργεια για να γίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλτατοι σας χαιρετώ , από λίγα μαθήματα φιλοσοφίας που παρακολούθησα κατάλαβα ότι η φιλοσοφία ,ξεκινώντας από τα βάθη των αιώνων προσπαθεί να κατανοήσει το πως ο άνθρωπος θα φτάσει στην ευδαιμονία . Το σίγουρο είναι ότι τα υλικά αγαθά δεν οδηγούν εκεί . Στην μάχη μεταξύ του κάλου και του κακού στην κοινωνία μας φαίνεται να επικρατεί το κακό ίσως γιατί δεν μπορούμε να αντιληφθούμε ότι η ευτυχία βρίσκεται στην απλότητα. Η μεγαλύτερη αρρώστια στην κοινωνία μας είναι ο εγωισμός .Αν καταφέρουμε να τον πολεμήσουμε μέσα μας και στο περιβάλλον μας θα είμαστε πιο κοντά στον στόχο . Ας είναι το κίνητρο που λέτε η καθαρή μας συνείδηση .

    ΑπάντησηΔιαγραφή