Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Ο Θρίαμβος του Φωτός


Την 21η Δεκεμβρίου έχουμε την μικρότερη ημέρα του χρόνου. Το χειμερινό ηλιοστάσιο. Χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι έδιναν ιδιαίτερη σημασία στην ημέρα αυτή.
Η 22η Δεκεμβρίου είναι η πιο σημαντική μέρα του χρόνου και δεν είναι τυχαίο που ανέκαθεν όλοι οι πολιτισμοί  θεωρούσαν ιερή αυτή την μέρα. Είναι η μέρα που το φως αρχίζει την αντεπίθεση απέναντι στο σκοτάδι. 

Η τριπλή γιορτή αυτών των ημερών (Χριστούγεννα ,πρωτοχρονιά και Θεοφάνια) που είναι ευκαιρία να ξεφύγουμε από την ρουτίνα και να πάρουμε δυνάμεις για την συνέχεια ,δεν έχει καμιά σχέση με τα παραμυθάκια που αναπαράγονται, παρά μόνο με το πιο σημαντικό φυσικό φαινόμενο του έτους.

Ο συμβολισμός αυτής της μέρας είναι πάρα πολύ δυνατός αφού σηματοδοτεί την αναγέννηση της φύσης (Χριστούγεννα)  ,την φυσική έναρξη ενός νέου έτους (πρωτοχρονιά) και το τέλος της κυριαρχίας του σκότους αφού από αυτή την μέρα και μέχρι τη 21η Ιουνίου η μέρα γίνετε καθημερινά πιο μεγάλη και η νύχτα πιο μικρή (Θεοφάνια).  

Την αυγή του χειμερινού ηλιοστασίου ξεκινάει η πιο μικρή ημέρα του χρόνου, με διάρκεια 9 ώρες και 11 λεπτά, ενώ ο ήλιος ανεβαίνει μόλις 25 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα και λάμπει το μεσημέρι με μία ισχύ 455 watt ανά τετραγωνικό μέτρο. Στο θερινό ηλιοστάσιο, στις 21 Ιουνίου, η ημέρα διαρκεί 15 ώρες και 10 λεπτά και ο ήλιος βρίσκεται 72 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα, εκπέμποντας ακτινοβολία ισχύος 1.167 watt ανά τετραγωνικό μέτρο κατά την ώρα του μεσημεριού.

Ο θρίαμβος του ήλιου απέναντι στο σκοτάδι εορτάζεται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του χειμερινού ηλιοστασίου. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς, πως έπειτα από μία μακρά παράδοση, τα ίχνη της οποίας βρίσκονται ακόμα στο Newgrange, στο Stonehenge της Αγγλίας και σε αμέτρητες άλλες τοποθεσίες της γης, η σημαντική ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου οδήγησε στην επιλογή της 25ης Δεκεμβρίου, ως την κατάλληλη ημέρα για να εορταστεί η ιστορικά ανεξακρίβωτη ημερομηνία της γέννησης του Χριστού.

3 σχόλια:

  1. ε όι τζιαι ιστορικά ανεξακρίβωτη!
    αφού εσύλλαβε 25 του Μάρτη με τον κρίνο. μέτρα 9 μήνες μετά και φτάνεις 25 δεκέμβρη! Χριστούγεννα!

    πρώτα να ερευνάς και μετά να γράφεις!

    άτε να σε δω α!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το επιχείρημα σου είναι αποστομωτικό.
    Αν και θα μπορούσε ως θεός να γεννιόταν και πολύ πιο νωρίς από τους 9 μήνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εν ήθελε φαίνεται να καταχραστεί τη θεϊκότητά του. δίκαια πράματα.

    έκανε μόνο μιαν υποχώρηση και αναστήθηκε. είπαμε να το παίξουμε άνθρωποι αλλά όι τζιαι να μείνουμε να σαπίσουμεν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή