Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Ολική έκλειψη σελήνης

  • Παρατηρητές στον Ειρηνικό, την Αυστραλία και την Ανατολική Ασία έχουν την καλύτερη θέαση. Βλέποντάς την από εκεί, όλη η έκλειψη συμβαίνει ψηλά σε σκοτεινό ουρανό από την αρχή μέχρι το τέλος. Για την Ευρώπη και την Αφρική, η Σελήνη σε έκλειψη θα είναι χαμηλότερα στα ανατολικά κατά τη διάρκεια ή μετά το σούρουπο το βράδυ της 10ης Δεκεμβρίου. 

  • Στην Ελλάδα, η σελήνη ανατέλλει στις 5:05 μ.μ. Τότε βρίσκεται πολύ χαμηλά και στην αρχή της μερικής φάσης η οποία και τελειώνει στις 6:18 μ.μ. Η σελήνη είναι μέσα στην σκιά της Γης για 52 λεπτά, από τις 14:05 ως τις 14:57 UT. Οι μερικές φάσεις, πριν και μετά την ολική φάση, διαρκούν περισσότερο από μία ώρα η καθεμιά.

Ολική έκλειψη σελήνη. Φωτογραφία από τον Λουκαΐδη Χριστόδουλο.




  • Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9), ανεβαίνει ψηλότερα στον νοτιοδυτικό ουρανό. Ο λαμπρός πλανήτης πρόκειται να κάνει μια καλή εμφάνιση σαν «Αποσπερίτης» κατά τη διάρκεια του λυκόφωτος όλο το χειμώνα. 
  • Ο λαμπρός Δίας (μέγεθος -2,8, στα σύνορα μεταξύ Κριού και Ιχθύων) είναι ψηλά στα ανατολικά το σούρουπο και ψηλότερα αργότερα το βράδυ (μεσουρανεί μετά τις 9 μ.μ.). Η φαινόμενη διάμετρός του είναι 47 δευτερόλεπτα του τόξου.

2 σχόλια:

  1. Περιμένουμε με αγωνία ο Σάββατο. Ελπίζω να μας βοηθήσει ο καιρός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελπίζω να μην μας τα χαλάσει ο καιρός.
    Πάντως σε σχόλιο του αστροναύτη διάβασα ότι θα είναι εντάξει .
    Ίσως πρέπει να ρωτήσουμε τον Στροβολιώτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή