Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Πέφτει σύρμα

Με το πέρας των εκλογών θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που αφήσαμε στην άκρη για λίγο, μέχρι να τελειώσουν οι εκλογές.
Ένα από τα θέματα τα οποία προβληματίζουν είναι οι όροι της μνημονιακής σύμβασης που τελικά θα υπογράψει η (νέα) κυβέρνηση της χώρας. Σίγουρα δεν είναι ευχάριστο να βλέπουμε τη χώρα μας να μαστίζεται από την οικονομική κρίση, αφού βλέπουμε ανθρώπους να στηρίζονται στη φιλανθρωπία για να ζήσουν αυτοί και η οικογένεια τους.

Τέτοια φαινόμενα δεν τιμούν την κοινωνία μας, μέρος της οποίας είναι ο καθένας από μας. Σε μια προσπάθεια να λύσουμε τα προβλήματα που προκαλεί αυτή η κατάσταση (ανεργία, ανέχεια κ.α.) εισηγούμαστε να συναντηθούμε εμείς οι απλοί πολίτες - μπλόγκερς και μη - για να συζητήσουμε την τρέχουσα κατάσταση, να ανταλλάξουμε απόψεις για το πώς μπορούμε σαν πολίτες να απαμβλύνουμε τις συνέπειες της κρίσης και ίσως, συζητώντας και μαθαίνοντας περισσότερα για την κατάσταση, να μπορούμε να την ανατρέψουμε.
Σκοπός είναι να ασκείται έλεγχος και να προτείνονται λύσεις και όχι απλώς αρνητική κριτική.
Χωρίς καμία κομματική σκοπιμότητα, χωρίς προκαθορισμένη αντζέντα .
Είμαστε μια χώρα με πληθυσμό λιγότερο από πόλεις άλλων χωρών. Σίγουρα για μας η έξοδος από μια τέτοια κατάσταση θα είναι πιο εύκολη. Η γνώση είναι δύναμη, και μια ανταλλαγή απόψεων θα εμπλουτίσει τις γνώσεις όλων μας.
Δεν μπορούμε να περιμένουμε να λύσουν τα προβλήματα αυτοί που τα προκάλεσαν.
Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε σε κανένα τυφλά το μέλλον των παιδιών μας, και της χώρας μας.
 Είναι έκδηλη η ανάγκη να ενημερωθούμε στη θέση αυτών που αποφασίζουν για μας, με την ελπίδα να μπορέσουμε μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες να αποτρέψουμε τα χειρότερα όταν έρθει η ώρα.
Το διαδίκτυο είναι ένα δυνατό μέσο για κοινωνική δικτύωση, ας το εκμεταλλευτούμε.
Όσοι θέλουν ας προωθήσουν την ανάρτηση με σκοπό να γίνει μια προκαταρκτική συζήτηση ,να ακουστούν ιδέες και προτάσεις διαδικτυακά. Για καλύτερο συντονισμό, τα οποιαδήποτε σχόλια να γίνονται εδώ. 
  << http://monosandalonefeloma.blogspot.com/2013/02/blog-post_5405.html>>

Το πότε και το πού θα γίνει η συνάντηση θα ανακοινωθεί σε λίγες μέρες, με ακριβώς τον ίδιο τρόπο.
Διαδώστε!


Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

design



ΕΞΟΔΟΣ 26               Ο θεός προς τον Μωυσή...

Εξ. 26,1                     Δια το πρώτον εσωτερικόν κάλυμμα της σκηνής θα κατασκευάσης δέκα τεμάχια από ύφασμα λινόν υφασμένον με στριμμένην κλωστήν χρώματος κυανού, βαθέως ερυθρού και κόκκινου. Επάνω εις αυτά θα υφάνης μορφάς χερουβίμ.
Εξ. 26,2                    Το μήκος του ενός τεμαχίου υφάσματος θα είναι είκοσι οκτώ πήχεις, το δε πλάτος τέσσαρες πήχεις. Αι διαστάσεις αυταί θα είναι και δια τα άλλα εννέα τεμάχια.
Εξ. 26,3                     Τα πέντε από τα τεμάχια αυτά θα ραφούν το ένα με το άλλο, ώστε να αποτελούν ένα τεμάχιον, μίαν αυλαίαν. Ομοίως και τα άλλα πέντε τεμάχια θα ραφούν το ένα με το άλλο, δια να αποτελέσουν δευτέραν αυλαίαν.
Εξ. 26,4                    Θα κατασκευάσης, δια τα δύο αυτά, λωρία συνδέσεως χρώματος κυανού, τα οποία θα τοποθετήσης στο άκρον του ενός μεγάλου τεμαχίου, εκεί όπου θα γίνη η σύνδεσις με το άλλο τεμάχιον. Το αυτό θα κάμης και δια το άκρον του άλλου μεγάλου τεμαχίου.
Εξ. 26,5                     Πεντήκοντα τέτοια λωρία συνδέσεως θα κάμης δια την μίαν αυλαίαν και άλλα πεντήκοντα λωρία δια την άλλην, εκεί όπου θα γίνεται η σύνδεσις. Τα λωρία συνδέσεως εκάστης αυλαίας θα είναι το ένα απέναντι του άλλου.
Εξ. 26,6                    Θα κατασκευάσης πεντήκοντα χρυσούς κρίκους και με αυτούς δια των λωρίων, που έχουν αι δύο αυλαίαι, θα συνδέσης αυτάς εις μίαν. Ούτω το πρώτον εσωτερικόν κάλυμμα της σκηνής θα είναι ένα.
Εξ. 26,7                     Εις κάλυψιν του πρώτου θα κατασκευάσης δεύτερον κάλυμμα. Ενδεκα τρίχινα τέτοια παραπετάσματα θα κατασκευάσης.
Εξ. 26,8                    Το μήκος του παραπετάσματος θα είναι τριάκοντα πήχστο δε πλάτος αυτού θα είναι τέσσαρες πήχεις. Τας αυτάς διαστάσεις θα έχουν και το καθένα από τα ένδεκα αυτά παραπετάσματα.
Εξ. 26,9                    Θα ράψης τα πέντε παραπετάσματα εις ένα και τα άλλα εξ εις άλλο ένα. Το έκτον τεμάχιον του μεγάλου αυτού παραπετάσματος θα το διπλώσης εις την είσοδον της σκηνής.
Εξ. 26,12                   Μετά την κάλυψιν της σκηνής, το πλεονάζον τμήμα των παραπετασμάτων θα πέση εις τα πλάγια της σκηνής. Το ήμισυ του παραπετάσματος, το οποίον περισσεύει, θα κρέμαται άνωθεν και όπισθεν της σκηνής. Ούτω θα καλύψης το όπισθεν αυτής μέρος.

Εξ. 26,15                   Θα κατασκευάσης στύλους, σανιδώματα, δια το στήριγμα της σκηνής από ξύλα, που δεν σήπονται.
Εξ. 26,16                   Καθε στύλος θα έχη μήκος μεν δέκα πήχεις, πλάτος δε ένα και ήμισυ πήχυν.
Εξ. 26,20                  Η δευτέρα πλευρά, η προς νότον, θα έχη είκοσι επίσης στύλους.
Εξ. 26,22                  Εις το όπισθεν μέρος της σκηνής το προς την θάλασσαν θα κατασκευάσης εξ επίσης στύλους.
Εξ. 26,23                  Θα κατασκευάσης δύο στύλους εις τας γωνίας του όπισθεν μέρους της σκηνής.
Εξ. 26,26                  Θα κατασκευάσης μοχλούς από ξύλα άσηπτα. Πέντε μοχλοί θα διέρχωνται από κάθε στύλον από το ένα μέρος της σκηνής, το βόρειον.
Εξ. 26,30                  Θα στήσης την σκηνήν σύμφωνα με το υπόδειγμα, το οποίον σου εδείχθη στο όρος Σινά.
.
Εξ. 26,31                   Θα κατασκευάσης καταπέτασμα από στριμμένον νήμα χρώματος κυανού, βαθέος ερυθρού και κοκκίνου. Το ύφασμα θα είναι από γνεσμένον λινόν. Θα υφάνης δε εις αυτό μορφάς Χερουβίμ.
Εξ. 26,32                  Το καταπέτασμα αυτό θα κρεμάσης από τέσσαρας επιχρυσωμένους στύλους ασήπτου ξύλου. Αι κεφαλαί αυτών θα είναι χρυσαί και αι τέσσαρες βάσεις των αργυραί.
Εξ. 26,34                  Ετσι, με το καταπέτασμα αυτό θα αποκρύψης από τα ιμάτια των ανθρώπων την Κιβωτόν του Μαρτυρίου, η οποία θα ευρίσκεται εις τα Αγια των Αγίων.
Εξ. 26,37                  Δια το ύφασμα αυτό θα κατασκευάσης πέντε στύλους, τους οποίους θα επιχρυσώσης, ενώ αι κεφαλαί αυτών, τα κιονόκρανα, θα είναι χρυσά, αι δε πέντε αυτών βάσεις θα είναι χυταί από χαλκόν.

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

ΨΗΦΙΣΕΣ!


Μια μέρα, περπατώντας στο δρόμο, ένας μεγάλος πολιτικός αρχηγός κόμματος τραυματίστηκε από ένα φορτηγό και πέθανε. Η ψυχή του ανέβηκε στον παράδεισο (…μάλλον κατά λάθος) και βρέθηκε μπροστά από τον Άγιο Πέτρο…
- Καλώς ήρθατε στον παράδεισο! Είπε o Άγιος Πέτρος πριν μπει, έχουμε ένα πρόβλημα … Βλέπετε, ένας πολιτικός του αναστήματος σας σπάνια περνάει από εδώ και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε με σας … Αλλά θα κάνουμε το εξής: θα περάσετε μια μέρα στην κόλαση, και μία στον παράδεισο, και εμείς θα σας αφήσουμε να επιλέξετε πού θα περάσετε την αιωνιότητα.
Ο άνδρας οδηγήθηκε στον ανελκυστήρα, ο οποίος τον κατέβασε , στην κόλαση. Οι πόρτες άνοιξαν και ο άντρας βρέθηκε ακριβώς στη μέση ενός γηπέδου γκολφ, κομψό και πράσινο. Λίγο μακρύτερα είδε μια λέσχη και μπροστά, πρώην συναδέλφους του κόμματος και φίλους του επιχειρηματίες που είχαν ήδη πεθάνει, ντυμένους κομψά και πολύ ευχαριστημένους. Έτρεξαν να τον χαιρετήσουν, τον αγκάλιασαν και άρχισαν να θυμούνται τα καλά χρόνια, όταν πλούτιζαν εις βάρος του λαού … Έπαιξαν χαρούμενοι μια παρτίδα γκολφ, στη συνέχεια δείπνησαν στον σύλλογο, διασκεδάζοντας και τρώγοντας χαβιάρι, και το βράδυ – συντροφιά με μια όμορφη νεαρή …
Συναντήθηκε ακόμη και με τον Διάβολο, ο οποίος αποδείχθηκε ότι είναι ένας συμπαθητικός τύπος, διασκεδαστικός, είπαν ανέκδοτα και χόρεψαν. Ήταν τόσο καλά που δεν κατάλαβε , όταν ήρθε η ώρα να φύγει.
Όλοι τον ξεπροβόδησαν … Ανέβηκε μέχρι την πύλη του Παραδείσου, όπου Άγιος Πέτρος τον περίμενε:
- Τώρα είναι η ώρα να πάς στον παράδεισο!. Ο πολιτικός ( χωρίς ενδοιασμούς, φυσικά), πέρασε τις επόμενες ώρες πάνω από το ένα σύννεφο στο άλλο, χαϊδεύοντας μια άρπα και τραγουδώντας.
Οι 24 ώρες πέταξαν, και ο Άγιος Πέτρος ήρθε:
- Περάσατε μια μέρα στην κόλαση και μία στον παράδεισο , είναι η ώρα να επιλέξετε!
Ο άνθρωπος το σκέφτηκε για μια στιγμή, και στη συνέχεια είπε:
- Ο παράδεισος είναι πολύ όμορφος, αλλά νομίζω ότι θα ένιωθα καλύτερα στην κόλαση. Άγιος Πέτρος τον συνόδευσε στον ανελκυστήρα και κατέβηκε στην κόλαση … Όταν άνοιξε την πόρτα, ξύπνησε στη μέση μιας ερήμου, που καλύπτονταν με κάθε λογής σκουπίδια. Είδε τους φίλους του ντυμένους με κουρέλια, να σκάβουν μέσα στα σκουπίδια.
Ο Μεγάλος διάβολος τον υποδέχτηκε και τον χάιδεψε στον ώμο …
- Δεν καταλαβαίνω, είπε ο πολιτικός, χθες ήμουν εδώ και ήταν όμορφες γυναίκες, γκολφ, έφαγα από όλα τα καλά και διασκέδασα πολύ …. και … και … Τώρα το μόνο που έχετε είναι ένα ξηρό έδαφος, γεμάτο σκουπίδια … και οι φίλοι μου φαίνονται πικραμένοι …
Ο Μεγάλος διάβολος χαμογέλασε και είπε:
- Χθες ήταν η προεκλογική εκστρατεία ! ΣΗΜΕΡΑ ΨΗΦΙΣΕΣ!

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Η ΗΛΙΑΧΤΙΝΑ


    
Ήταν αλήθεια τρομερή

η νύχτα της αρρώστιας σου

ο πυρετός , το παραλήρημα ,ο κεφαλόπονος , η δύσπνοια .

Μα χωρίς εκείνη την νύχτα

πως θα μπορούσες να χαρείς το πρωί την ηλιαχτίνα

που γλίστρησε δειλά στο δωμάτιο σου

σαν κοριτσάκι περίεργο

μ ένα κλαδάκι τρυφερής

αργυροπράσινης ελιάς στο στόμα

και σε βρήκε στο κρεβάτι σου ήσυχο και απύρετο;

Πολλές τέτοιες ηλιαχτίνες

είχαν γλιστρήσει άλλες φορές στο δωμάτιο σου

κι ούτε καν τις πρόσεξες

 κι ούτε καν τις θυμάσαι.

 Κώστας Μόντης